Άγιος Πλάτων ο Ιερομάρτυρας και συν αυτώ μαρτυρήσαντες Μιχαήλ και Νικόλαος οι Πρεσβύτεροι
Ημερομηνία Εορτής: 01 Ιανουαρίου
Τύπος Εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Άγιος Πλάτων ο Ιερομάρτυρας (25 Ιουλίου 1869 - 14 Ιανουαρίου 1919)
Άγιος Μιχαήλ ο Πρεσβύτερος (; - 1919 μ.Χ.)
Άγιος Νικόλαος ο Πρεσβύτερος (; - 1919 μ.Χ.)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων ήταν Επίσκοπος της πόλεως Ρεθέλ της Εσθονίας και μαρτύρησε μαζί με τους πρεσβύτερους Μιχαήλ και Νικόλαο το 1919 μ.Χ.
Αναλυτικότερα, ο Πλάτων, γεννημένος Paul Kulbusch (γράφτηκε επίσης Kuhlbusch ή Kuldbush) ήταν Εσθονός Επίσκοπος και ο πρώτος ορθόδοξος Άγιος της εσθονικής εθνικότητας.
Ο Paul Kulbusch γεννήθηκε το 1869 μ.Χ. στο Pootsi, Pärnumaa, στα νοτιοδυτικά της σημερινής Εσθονίας (τότε τμήμα της αυτοκρατορικής Ρωσίας). Ο Kulbusch αποφοίτησε το 1894 από τη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης με μεταπτυχιακό τίτλο και έγινε ιερέας στην Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου στην Αγία Πετρούπολη, όπου επέβλεψε την επέκταση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κτιρίων και έφτασε ενεργά στην Αγγλικανική εκκλησία.
Το 1917, το συμβούλιο ολομέλειας στη Ρίγα εξέλεξε τον Kulbusch να είναι Επίσκοπος Ρεβέλ (Reval, σύγχρονο Ταλίν). Έτσι ονομάστηκε Πλάτων και έγινε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου 1917, επιδεικνύοντας μεγάλη δραστηριότητα και αγώνα για την ανόρθωση των Ορθόδοξων Ενοριών. Ήταν μια ταραχώδης εποχή. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας είχε ανατραπεί και η Εσθονία λαχταρούσε για ανεξαρτησία, την οποία υποστήριξε ο Πλάτων. Υπό την απειλή της γερμανικής εισβολής, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Εσθονία, επιτρέποντας τη διακήρυξη της εσθονικής ανεξαρτησίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918, μόνο για να τερματιστεί από τη γερμανική κατοχή ημέρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ο Πλάτων ταξίδεψε εκτενώς στην Εσθονία, επισκέπτοντας ενορίες με άλογο κηρύσσοντας το Λόγο του Θεού.
Μετά τη Γερμανική Επανάσταση, τον Νοέμβριο του 1918 η Γερμανία παρέδωσε επίσημα την πολιτική εξουσία στην εσθονική εθνική κυβέρνηση. Σε απάντηση, η Μπολσεβίκικη Ρωσία εισέβαλε, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή. Το 1919 μ.Χ. κατά την εισβολή ο Πλάτων βρισκόταν στο Τάρτου (Ντόρπατ) και συνελήφθη από το άθεο καθεστώς της Μόσχας όπου φυλακίστηκε σε ένα κελάρι και βασανίστηκε.
Στις 14 Ιανουαρίου 1919, εκτελέστηκε μαζί με δύο άλλους ιερείς, τον Μιχαήλ (Michael Bleive) και τον Νικόλαο (Nikolai Bezhanitsky), λίγο πριν καταληφθεί η πόλη από τον Εσθονικό στρατό.
Ο Πλάτων και οι δύο δολοφονημένοι ιερείς ανακηρύχτηκαν ως μάρτυρες από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην εξορία το 1982, στις 12 Αυγούστου 2000 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στις 15 Σεπτεμβρίου 2000. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αγίου Πλάτωνα την 1η Ιανουαρίου και στις 14 Ιανουαρίου μαζί με όλους τους Εσθονούς Αγίους.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΗΓΕΣ
- Ορθόδοξος Συναξαριστής - saint.gr
- Ορθόδοξοι Ορίζοντες - orthodoxoiorizontes.gr
- Ιστοσελίδα Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνος - nif.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου