Άγιος Γεώργιος ο Νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης
Ημερομηνία Εορτής: 3 Νοεμβρίου
Τύπος Εορτής: Σταθερή. Εορτάζει 3 Νοεμβρίου εκάστου έτους.
(; - 1797 μ.Χ.)
Ιερά Λείψανα
Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής
Βιογραφία
Ο Άγιος Γεώργιος έζησε τον 18ο αιώνα μ.Χ. ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νέβ Σεχήρ».
Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέαπολη «ἐν ἀληθείᾳ καὶ ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος». Προικισμένος με τις αρετές της αγάπης και της πραότητας, της φιλαδελφίας και της ανεξικακίας, ταπεινός και άμεμπτος, ήταν το στήριγμα και η παραμυθία των Ελλήνων χριστιανών που ζούσαν τότε κάτω από το ζυγό των Τούρκων. Ως επίγειος άγγελος ο Άγιος Γεώργιος υπηρετούσε με προθυμία τους συνανθρώπους του, καλλιεργώντας τα θεία χαρίσματα και ευαρεστώντας τον Θεό.
Κατά το 1797 μ.Χ. προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωριού Μαλακοπή να Ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριό τους, που τον καταδίωκαν οι τούρκοι. Ο Ιερέας, γέροντας πια, ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό, χωρίς να υπολογίσει την ταλαιπωρία και προπάντων τους κινδύνους.
Ανεβασμένος στο γαιδουράκι του πορευόταν πρόθυμος. Κόντευε πια στη Μαλακοπή, όταν ξαφνικά κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», δηλαδή «ρεματιά» συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι οποίοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά του έδωσαν μαρτυρικό θάνατο αποκόπτοντας την τίμια κεφαλή του. Το σώμα του, γυμνό και ματωμένο, μαζί με το κεφάλι κατέληξαν σε παρακείμενο φαράγγι, η ψυχή όμως πέταξε κοντά στον Κύριόν της, για να την κατατάξει στους Οσίους και τους Ιερομάρτυρες.
Πέρασαν τέσσερις ημέρες, χωρίς ο Άγιος Γεώργιος να εμφανισθεί στη Μαλακοπή, αλλά ούτε να επιστρέψει στη Νεάπολη. Ανήσυχοι οι Νεαπολίτες βγήκαν σε αναζήτησή του. Βρήκαν το άγιο σώμα του και την τίμια κεφαλή, και θρηνώντας και κλαίγοντας για τον σκληρό θάνατο του ποιμένα τους, τον κήδευσαν επιτόπου βιαστικά, φοβούμενοι τη μανία των Αγαρηνών. Πάνω στον τάφο μία πέτρα έφερε την απλή επιγραφή: «Ἱερεὺς Γεώργιος».
Πέρασε έτσι αρκετός καιρός, όταν μία νύχτα ο Άγιος Ιερομάρτυρας εμφανίζεται σε όραμα σε μια ευλαβή χήρα, διηγούμενος τα όσα συνέβησαν και προτρέποντάς την να ενημερώσει τη Δημογεροντία, για να φροντίσουν να τον βρουν στην τοποθεσία, όπου είχε ταφεί. Η γυναίκα δεν έδωσε σημασία, όταν όμως έπειτα από λίγες μέρες το όνειρο επαναλήφθηκε, έντρομη έπραξε όσα της ζήτησε ο Άγιος. Δίχως αναβολή οι ευσεβείς Νεαπολίτες με επικεφαλής τον ιερέα τους, ονόματι Νεόφυτο, γιο του επίσης ιερέα Βασιλείου, συνεφημερίου του Αγίου, σπεύδουν και ανασκάπτουν τον πρόχειρο εκείνο τάφο. Ω του θαύματος! Το λείψανο του Αγίου υπάρχει σώο και ακέραιο διαχέοντας ουράνια ευωδία και Χάρη! Αφού το προσκύνησαν με ευλάβεια και δέος, το τοποθέτησαν σε ξύλινη λάρνακα και το μετέφεραν στην οικία του π. Νεοφύτου, όπου, κατά την επιθυμία του ίδιου του Αγίου, φυλασσόταν σ' ένα κελί. Εκεί το προσκύνησαν και «οἱ ἀείμνηστοι Μητροπολῖται Καισαρείας Παϊσιος, Κλεόβουλος καί Ἰωάννης, οἵτινες τακτικῶς ἤρχοντο εἰς Νεάπολιν καί ἐθαύμαζον καί ὡμολόγουν τήν χάριν τήν ὁποίαν ἔλαβεν παρά Θεοῦ, ἀναδειχθείς θαυματουργός».
Εκεί προσέρχονταν πάρα πολλοί, ντόπιοι και ξένοι, για να προσκυνήσουν τον Άγιο και να λάβουν αγιασμό από το σεπτό λείψανό του. Αρχίζουν να τελούνται θαύματα. Ασθένειες και αναπηρίες θεραπεύονται, άτεκνοι αποκτούν παιδιά, ψυχικά νοσήματα εξαφανίζονται, ακόμη και για ανομβρία καταφεύγουν στον Άγιοι οι Νεαπολίτες, για να δουν σε λίγη ώρα την ευλογημένη βροχή να πέφτει δυνατή. Όλοι ομολογούσαν πόσο θαυματουργός αναδείχτηκε ο Άγιος Γεώργιος!
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μ.Χ., το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924 μ.Χ.), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται, σε αρίστη κατάσταση. Άπειρα είναι τα θαύματα και οι ιάσεις, που ενεργεί ο Άγιος Γεώργιος σε όσους με πίστη επικαλούνται το όνομά του.
Από τις 2 Νοεμβρίου 1999 μ.Χ., κατόπιν παρακλήσεως του Α' Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου και ευγενούς παραχωρήσεως του Σεβασ. Μητροπολίτη Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ.κ. Στεφάνου, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου είναι θησαυρισμένο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, για μόνιμη ευλογία του χριστεπώνομου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Λειτουργικά Κείμενα
Απολυτίκιον Αγίου Γεώργιου του Νεαπολίτου
Ήχος α'
Νεαπόλεως γόνος Ιωνίας της Νέας το καύχημα και των Ορθοδόξων προστάτης Ιερομάρτυς Γεώργιε,θαυμάτων ανεδείχθη ποταμός η θεία των λειψάνων σου σορός,αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσοι ,δόξα τω σε δοξάσαντι Θεώ,δόξα τω σε αφθαρτόσαντι,δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν πρέσβην ακοίμητον.
Παρακλητικός Κανών εις τον Άγιο Νέο Ιερομάρτυρα Γεώργιο τον Νεαπολίτη
Ποίημα Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου Μ. Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης |
Η λάρνακα με το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίου |
Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης (εικόνα δια χειρός Φωτίου Κόντογλου) |
Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης |
Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης (εικόνα δια χειρός αγιογράφου Νικόλαου Στέφα)) |
Ποίημα Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου Μ. Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Πηγές
- Ορθόδοξος Συναξαριστής - www.saint.gr
- Ορθόδοξο Προσευχητάρι - www.proseyxi.com
- Αγιογράφος Νικόλαος Στέφας -https://nikolaos-stefas.webnode.gr/
- Ιστοσελίδα Ενορίας της Αγίας Ζώνης Πατησίων Αθηνών - www.agiazoni.gr
- agiosgeorgiosnikaias.blogspot.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου