Όσιος Αββακούμ ο ασκητής ο Θαυματουργός

 Ημερομηνία Εορτής: 2 Δεκεμβρίου.

Τύπος εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 2 Δεκεμβρίου εκάστου έτους

Βιογραφία

Το Φτερικούδι, μία όμορφη κοινότητα της Ορεινής Λευκωσίας, αποτέλεσε το καταφύγιο του Οσίου και Θαυματουργού Αββακούμ. 

Ο Όσιος Αββακούμ ο ασκητής ήταν ένας Κύπριος ασκητής εκ των 300 Αλαμανών Αγίων, που μετά των διωγμών των Αράβων ήρθαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη και τη Συρία κι ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθάσης όπου ασκήτευε προσδοκώντας την Βασιλεία των Ουρανών και επαναλαμβάνοντας το ψαλμικό: «Ει δώσω ύπνον τοις οφθαλμοίς μου και τοις βλεφάροις μου νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις μου, έως ου εύρω τόπον τω Κυρίω, σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ» (Ψαλμ. 131, 4-5).

Το στενό σπήλαιο των αγώνων του, όπου νύχτα και ημέρα πάλευε με τους δαίμονες, προεικόνιζε το πλάτος του ουρανού και του θύμιζε τη στενή οδό, που οδηγεί στην ατελεύτητη μακαριότητα. 

Σύνθημα του αγώνος του είχε άλλωστε τα λόγια του Κυρίου μας: «Αγωνίζεσθε εισελθείν διά της στενής πύλης» (Λουκ. ιγ΄ 24). Η στενή πύλη για τον Ασκητή της Καλαμιθάσης ήταν το ψύχος και οι παγετοί του χειμώνα, ο καύσωνας του καλοκαιριού, η στέρηση των αναγκαίων αγαθών, η χαμαικοιτία, η σκληραγωγία, η αγρυπνία, οι στρωτές μετάνοιες, που ταλαιπωρούν το σώμα, αλλά ζωοποιούν το πνεύμα, και η συνεχής πάλη «προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» (Εφεσ. στ΄ 12). Στενή η οδός, αλλά πλατύς ο Παράδεισος. Θλιμμένη και επίπονη η ανηφόρα, αλλά χαρούμενη και άνετη η διαμονή στην Ουράνια Βασιλεία.

Δύο θαυμαστές περιπλανήσεις επιχειρούσε καθημερινά ο Όσιος Αββακούμ. Η μία περιπλάνηση ήταν στα δάση της Καλαμιθάσης, όπου αποθαύμαζε την ωραιότητα της φύσεως και δοξολογούσε τον ίδιο τον Δημιουργό της ζωής. Η άλλη περιπλάνηση ήταν στους χλοερούς λειμώνες της Αγίας Γραφής, απ' όπου ως φίλεργη μέλισσα τρυγούσε το νέκταρ της άρρητης σοφίας και το μεταποιούσε στην κυψέλη της σπηλιάς του σε μέλι γλυκύτατο τηρήσεως θεϊκών ενταλμάτων και σωτηρίας. Αυτό το μέλι θα το μοίραζε στους κατοίκους των γύρω χωριών.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο ερημίτης Όσιος εγκατέλειπε την ησυχία του και επισκεπτόταν τους κατοίκους του Φτερικουδίου για την πνευματική τους οικοδομή. Σ' αυτούς με περισσή καλοσύνη άνοιγε το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς του, για να τους προσφέρει τον πολύτιμο μαργαρίτη που έκρυβε μέσα της, το κήρυγμα της μετάνοιας και σωτηρίας. Όσοι τον πλησίαζαν έφευγαν με ειρήνη στην καρδιά και θεραπευμένα τα ασθενήματα της σαρκός και της ψυχής τους. Ιδιαίτερη χάρη πήρε από το Θεό ο Όσιος Αββακούμ να θεραπεύει κωφούς και όλα τα νοσήματα της ακοής.

Αφού αγίασε στο Φτερικούδι με τους ασκητικούς του αγώνες ο Όσιος Αββακούμ παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στα χέρια του στεφοδότου Χριστού μας. Οι Χριστιανοί των γύρω χωριών της Πιτσιλιάς με δάκρυα στοργής και ευγνωμοσύνης τον ενταφίασαν μέσα στην αγιασμένη σπηλιά των ασκητικών του αγώνων.

Αργότερα έκτισαν και άλλο Ναό προς τιμήν του, πάνω από τη σπηλιά, σε περίοπτη θέση μέσα στον οποίο εναπόθεσαν τα χαριτόβρυτα λείψανά του, τα οποία μέχρι τις μέρες μας θαυματουργούν σε κάθε ένα που τα ασπάζεται με ευλάβεια και ζητά τις πρεσβείες του προς το φιλάνθρωπο Κύριο.


Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση

Στο Φτερικούδι, σ έναν Αγιοπερπατημένο τόπο, σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς στην Κύπρο, στο Φτερικούδι, με πλούσια θρησκευτική παράδοση, βρίσκεται το μεγάλο προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, η Ιερά Μονή και ο τάφος του Οσίου Αββακούμ.

Η Καλαμιθάσα, ο παλαιός οικισμός του χωριού του Φτερικουδίου που στους κόλπους του δέχτηκε τον Όσιο Αββακούμ, όνομα το οποίον στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει " ένθερμος εναγκαλισμός", σήμερα διατηρεί το Ησυχαστήριο αυτό αλλά και τον τάφο του Αγίου που βρίσκεται στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας που έκτισε ο Όσιος Αββακούμ, όταν ήταν εν ζωή, προς τιμήν του Προφήτη Αββακούμ.

Οι κάτοικοι του χωριού όταν ανέσκαψαν τα ερειπωμένα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας το 1989 βρήκαν τον Όσιο Αββακούμ ολόσωμο και ανέγειραν προς τιμήν Αυτού αλλά και του Προφήτου Αββακούμ (Προφήτης Αββακούμ - Βίος) Ναό πάνω στα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας που έχει μέσα τον τάφο του Οσίου Αββακούμ, που είναι αφιερωμένος και στους δύο Αγίους (Ναός Οσίου και Προφήτη Αββακούμ). 

Στις 19 Ιουλίου 2020 ο οικείος Μητροπολίτης της εκκλησιαστικής περιφέρειας αυτής, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐας ανακήρυξε, αναβίβασε και ανέδειξε το προσκύνημα του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση ασκήσαντος στη πρώτη Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση ασκήσαντος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο την εκκλησία όσο και τον τάφο του Οσίου Αββακούμ.

Λειτουργικά Κείμενα

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’.

Τῶν Κυπρίων τὸ κλέος, Καλαμιθάσης τὸ καύχημα, καὶ θαυματουργὸς ἀνεδείχθης, Ἀββακοὺμ πατὴρ ἠμῶν, ὅσιε. Τῆς Σολέας ἀνεδείχθης φαεινός, ὡς λύχνος διαυγέστατος, σοφέ. θεραπεύεις τοὺς νοσοῦντας καὶ τοὺς κωφεύοντας ἅμα, μακάριε. Δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν ἰάματα

Απολυτίκιο Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση


Αγιογραφίες / Φωτογραφίες




Πηγές

  • Ορθόδοξος Συναξαριστής - www.saint.gr
  • Πεμπτουσία - www.pemptousia.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις